Западни бойци нямало да се сражават в Украйна Брюксел предлага разгръщане

...
 Западни бойци нямало да се сражават в Украйна Брюксел предлага разгръщане
Коментари Харесай

Дипломат №1 на Париж разясни думите на Макрон

 
Западни бойци нямало да се борят в Украйна
 

Брюксел предлага разрастване на европейското военно произвеждане

Това, че западни бойци може да участват в Украйна, не значи, че те ще вземат участие в спора. С това конкретизиране френският външен министър Стефан Сежурне опита да обясни думите на президента Еманюел Макрон, че е допустимо да бъдат изпратени западни бойци в Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.

Изказването на Макрон на конференция в Париж, в което той не изключи разполагането в бъдеще на западни сили в Украйна, изправи на нокти западните съдружници.

В коментар на думите на Макрон Кремъл разгласи, че сходни дейности ще създадат “неизбежен ” директен спор сред НАТО и Русия.

Същевременно Германия, Англия, Италия, Испания, Полша, Чехия побързаха да се дистанцират от изказаната от френския президент концепция. Белият дом също изрично разгласи, че Съединени американски щати няма да изпращат войски в Украйна.
А френски длъжности лица бяха инструктирани да изясняват, че Макрон в действителност е желал да провокира спор и че обсъжданите хрумвания са свързани с неучастващи в бойни задачи елементи.

“С оглед на съветската експанзия Западът би трябвало да планува нови дейности в поддръжка на Украйна, като може да става дума за разминиране, за помощ в областта на киберсигурността и за произвеждане на оръжия на украинска територия. За осъществяването на част от тези дейности може да е належащо наличие на украинска територия, само че това няма да значи присъединяване в спора ”, обясни Стефан Сежурне.

“Заплахата от война може да не е непосредствена, само че не е изключена ”, съобщи пък председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в тирада пред Европейския парламент в Страсбург.

“Залозите са огромни - нашата независимост и нашият прогрес. Путин употребява мира, с цел да се приготви за война. Европа би трябвало незабавно да се разсъни ”, прикани Фон дер Лайен. И изясни, че Европа би трябвало да е способна да пази сама своите ползи и полезности.

“Обновяването на европейските въоръжени сили е незабавен въпрос ”, добави тя и даде обещание в идващите седмици Европейска комисия да показа оферти за разрастване на европейското военно произвеждане, тъй че със взаимни публични поръчки да се обезпечават муниции и техника.

Фон дер Лайен също така изиска да се разиска “възможността да използваме приходите от запорираното съветско имущество за взаимно обезпечаване на военно съоръжение за Украйна ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР